site.site_name

Mileva Marić Ajnštajn

Sreda, 28. decembar 2022. u 18:30 - Scena: Kamerna scena

Mileva Marić Ajnštajn
Autorka: Jelena Mila

Priča o matematičarki, fizičarki, naučnici Milevi Marić Ajnštajn – ženi i najvećoj ljubavi Alberta Ajnštajna

Mileva Marić Ajnštajn: Jelena Mila
Albert i Eduard Ajnštajn: Miloš Anđelković

Produkcija: Justin pozorišna produkcija i M.A.M.M.A. produkcija
u sradnji sa: ABF Stokholm i podrškom grada Stokholma, Saborom frulaša – Prislonica, UK Paroborod Beograd i Kuće Đure Jakšića

Kratak sadržaj drame:
Sreli su se u Politehničkoj školi u Cirihu, koja je bila retka škola u Evropi koja je primala žene studentkinje na prirodnim naukama. Bila je zajedno s Albertom u razredu, i njihova interesovanja za novom naukom su se neverovatno spojila, naročito u naučnim oblastima koja se nisu izučavale i školi. Iako su zajedno radili svoj završni diplomski ispit, Albert je položio ali ne i Mileva. Ipak u narednom pokušaju je položila, ali s ocenom koja nije bila dovoljna za dalje nastvaljanje doktorskih studija.
I posle škole nastavili su da istražuju zajedno. Rođenje prvog deteta, devojčice Lizrel januara 1902, nije sprečilo da dalje nastave započeta zajednička istraživanja. 1905. godina je bila godina čuda, kada su objavili pet israživanja iz pet različitih naučnih oblasti koje će dobro protresti temelje nauke. Pored ćerke Lizrel (koja je kao mala umrla ili usvojena) dobili su još dva dečaka, Hansa Alberta 1904. i Eduarda 1910, i živeli kao jedna porodica sve do početka Prvog svetskog rata. Pole završetka rata se razvode, a celu sumu Nobelove nagrade 1922. Albert poklanja Milevi. Mileva i Drugi svetski rat provodi u Cirihu, sama sa sinom Eduardom.
Drama opisuje odnos dvoje mladih ljudi, Mileve i Alberta, za vreme studija, želju da budu zajedno, kasnije muža i ženu, ali i nevolje kroz koje kao prodična zajednica prolaze, muke posle razvoda, koje se prelamaju na deci, naročito Eduardu kojem je dijagnostikovana manifestna šizofrenija. Mileva je posvetila ostatak svog života, svojoj deci.

IZABERITE VRSTU ULAZNICE :

Cena jedne ulaznice :

IZABERITE KOLIČINU :


IZABERITE POPUST :


IZABERITE NAČIN PLAĆANJA :


UKUPNA VREDNOST ULAZNICA: 0 RSD

TROŠKOVI OBRADE PORUDŽBINE : 0 RSD

UKUPNO ZA PLAĆANJE: 0 RSD

Prihvatam uslove korišćenja.