site.site_name

Бити жена

Среда, 14. фебруар 2024. у 18:00 - Сцена: Камернa сцена

БИТИ ЖЕНА

Шта жена има да каже о жени кроз своје женске ликове? Како се мењала свест о улози жене у друштву из перспективе наших драмских списатељица од краја 19. века до данас? Шта жену одређује као жену? Да ли се значење „бити жена“ мењало са протоком времена и на који начин? Навикли смо да се жене боре за права жена и да жене говоре о положају жена. Желимо то да променимо јер се борба за право на нови идентитет жене тиче не само жене већ и мушкараца. Не задовољавамо се стереотиповима и не желимо коректне одговоре. Верујемо да уметничка провокација може да донесе увид. Зато желимо да се хетеросексуални мушкарац суочи са питањем на исти начин на који се са тиме суочавају жене у својој борби. Шта значи бити жена?  
 

Драматургија и режија: Иван Правдић  
У перформансу учествују студенти глуме и режије Академије уметности у Новом Саду.
Играју: Невена Ковачевић, Милена Даутовић, Уна Беић, Владимир Бељић
 Видеографија: Маша Павловић, Ирена Антин

Народне песме „Ружа сам ружа“ и „Дјевојка је Ђурђев дан молила“ пева Ања Недељков, студенткиња студијског програма Етномузикологија на Академији уметности у Новом Саду.

У перформансу се користе фрагменти из дела српских драмских списатељица: Данице Бандић Телечки, Наталије Арсеновић, Милице Јаковљевић Мир-Јам, Љубинке Бобић, Виде Огњеновић, Милене Марковић, Мирјане Бобић Мојсиловић, Олге Димитријевић, Милице Пилетић, Милене - Миње Богавац, Данице Николић Николић,  Неде Радуловић, Горане Баланчевић, Тијане Грумић, Јелене Кајго,  Мирјане Ојданић, Иве Брдар,  Милене Деполо, Љубинке Стојановић, Тање Шљивар, Свјетлане Ђурић, Маје Пелевић.

Позоришни перформанс Бити жена је део пројекта „Историја и идентитет уметнице у српској модерној уметности – креирање извора за научну и уметничку транспозицију – АРСФИД“. Пројекат је финансиран средствима Фонда за науку Републике Србије у оквиру програма Идентитети, бр. пројекта 1010. Носилац пројекта је Академија уметности у Новом Саду, а партнери су Факултет музичке уметности Београд и Институт за књижевност и уметност Београд.

Продуценткиња и руководитељка: Наташа Црњански
Руководитељка активности за област драме и књижевности: Марина Миливојевић Мађарев
Продукција: Академија уметности Нови Сад
Подршка: Фонд за науку Републике Србије, Српско народно позориште

ИЗАБЕРИТЕ ВРСТУ УЛАЗНИЦЕ :

Цена једне улазнице :

ИЗАБЕРИТЕ КОЛИЧИНУ :


ИЗАБЕРИТЕ ПОПУСТ :


ИЗАБЕРИТЕ НАЧИН ПЛАЋАЊА :


УКУПНА ВРЕДНОСТ УЛАЗНИЦА: 0 RSD

ТРОШКОВИ ОБРАДЕ ПОРУЏБИНЕ : 0 RSD

УКУПНО ЗА ПЛАЋАЊЕ: 0 RSD

Прихватам услове коришћења.